pátek 6. září 2019

6. 9. Shrnutí prvního týdne ve škole

Je pátek a to znamená, že zítra to bude přesně týden, co jsem vkročila na francouzskou půdu. Školní týden utekl ultra rychle. Pondělí jsem už sepisovala, takže vám tu jen stručně shrnu zbytek týdne.
   V úterý jsem měla matiku, což se zprvu jevilo jako pohoda, protože jsme se dvě hodiny věnovali sčítání a odčítání záporných a kladných čísel. Teď mám ale trochu problém, protože tady věci označujou jinýma písmemkama, než jak se to dělá u nás, takže se v tom prostě musim ještě pořádně zorientovat. Co se němčiny týče, nebyl to pro mě zas takový problém, protože i přesto že jsem se jí nikdy neučila, znám pár základních slovíček a rozuměla jsem, co po nás učitelka chce. Nicméně vzhledem k tomu, že bych musela začínat od začátku, rozhodlo se vedení, že mě jí ušetří a prostě mi jí vyškrtli z rozvrhu. S angličtinou to vlastně bylo celkem podobný. Tam ale asi usoudili, že bych se jen nudila a nikam se neposouvala, takže mi jí taky vyškrtli. V hodině historie-geographie jsme psali první hodinu písemku. Kdo mě zná, ví, že mám v dějepise značné mezery. Nicméně jsem tam něco napsala a řekla si, že se když tak vymluvím na to, že jsem tomu nerozuměla... (což vlastně byla i docela pravda, protože spoustu těch slovíček nedokázal identifikovat ani můj slovník). Každopádně jsem sama sebe překvapila, protože jsem dostala 10/17 a ty stržený body byly vážně jen u věcí, kterejm jsem nerozuměla. A když jsem se jukla k mojí sousedce, tak jsem zjistila, že měla jen o bod víc. Takže dobrý. Předmět Physique-chemie se zatím jeví celkem slibně. Rozumím o čem je řeč a dokonce si zvládám psát i nějaký poznámky. Za mě dobrý. Větší problém mám ale s informatikou a občankou. Těm učitelům skoro vůbec nerozumím. Jeden mluvil děsně rychle, pak nám rozdal papíry, kterým jsem nerozuměla a chtěl po nás, ať si z toho něco nastudujeme. To bude ještě zábava. A druhej mluvil zase hrozně potichu. Tak jsem ho během hodiny poprosila, jestli by mohl mluvit víc nahlas, že mám problém rozumět komukoli, ale takhle, že nerozumím nic. Chvíli teda mluvil nahlas, ale pak zase přešel do svýho skorošepotu... Miluju občanku. A tady je to fakt zajímavý... teda působí to zajímavě, ale vzhledem k tomu, že tu v ní  hodně mluví studenti a probíhají furt nějaké diskuze, tak nerozumím skoro ničemu, protože moji spolužáci mluví děsně rychle. Tak třeba časem...
   Přikládám fotku mého momentálního rozvrhu, abyste měli co závidět... Jo a kdybyste mi někdo chtěl poslat nějaký český poznámky, rozhodně se nebudu bránit. Jen mi je prosím posílejte na email, protože facebook nejde na počítačích v knihovně otevřít.
   Musím ale jinak říct, že jsou tu na mě všichni hrozně hodní. Třeba ve středu jsem si šla ven číst a postupně za mnou přišly moje tři spolužačky a nabídly se mi, že kdybych potřebovala s něčim pomoct, bydlí jen tři pokoje vedle. Pak přišli další lidi a pak další a najednou byl kolem mě hlouček asi deseti lidí a všichni byli děsně trpěliví a chtěli si se mnou povídat. A pak přišli další a další... A pak to byl houf dvaceti lidí, a to už se všichni bavili se všema a bylo to skvělý. Nebo jsem třeba jednou seděla na večeři vedle nějakejch kluků, kteří chodí o třídu výš než já, a ti se se mnou normálně bavili anglicky. A když mě pak ten den někde potkali, volali na mě něco jako "Hey bro!"
   Jinak tu mám děsnej problém se jmény. Tady se každej jmenuje Juliette, Julie, July, Jul, Julet... A nebo mají jména dlouhý tak, že se mi z hlavy vykouřily, ani je nedořekli. No na tom hold musim ještě zapracovat.
   A taky tu jsou děsně hezký holky! A každej tu chodí v čem chce. Nezáleží na tom, jestli se to tříská, nebo to ladí. Hodně tu frčej džíny všeho druhu (takže nosím hlavně sukně), retro over-size věci a barevný vysoký ponožky. Vlastně se tu všichni řídí pravidlem: Čím barevnější a šílenější, tím lepší. Barevný vlasy, barevný batohy... Teda batohy tu jsou všude od značky Estpak. Všude!
   Jídlo tu je výborný. Je to tu tak, že si vezmete tác a u okýnka si nadiktujete různou kombinaci toho, co se nabízí. Což mi připomíná, že za deset minut se tu otvírá jídelna, takže už budu směřovat ke konci.
  Další velká novinka je, že jsem se byla zapsat na tenis!!!
No, přepadá mě už dneska nějaká stejskavá. Tak jdu něco dělat. (Jíst.)
Mějte se moc hezky! Myslím na Vás na všechny!

1 komentář:

  1. Ahoj, Aničko,
    oceňuji tvůj blog, jsem díky němu v obraze. Jen jsem šel do kolen z informace, že ti z rozvrhu vypustili angličtinu - to je neodpustitelné. Snad se budeš učit aspoň sama :-)
    Drž se.
    R.Daňhel

    OdpovědětVymazat